10/31/2011

FACEBOOK APLIKACIJE

Jedno od skorašnjih najuzbudljivijih novina na Facebooku su Facebook Aplikacije. Slično kao i aplikacije za iPhone i Black Barry, Facebook Aplikacije su mali programi koji pružaju dodatne funkcionalnosti na Facebook Profilima i Stranicama. Oni mogu biti dodani vašoj Stranici kako bi povećali njenu funkcionalnost, a same po sebi su zanimljive i privlačne. Cilj korišćenja Aplikacija jeste, naravno, unapređivanje vašeg marketinga. 

Aplikacije možete koristiti tako što ćete ih postaviti na svoju stranicu, zbog čega će se vaši fanovi uvijek rado vraćati. Ili, možete razviti (kreirati) svoje vlastite aplikacije i dopustiti drugima da ih dodaju svojim Facebook Profilima i Fan Stranicama.   

Možda niste primjetili, ali već sam spominjao nekoliko različitih aplikacija koje možete dodati na svoju stranicu. U stvari, gotovo sve kartice Facebouk Profila (notes, events, video, link...) su takođe aplikacije koje možete koristiti kako bi unaprijedili vaše stranice. 

Kao što smo vidjeli, ove aplikacije čine vašu stranicu zanimljivijom i privlačnijom ljudima koji je posjete, i tu nije kraj. Video, foto, i slične aplikacije su kreirane od strane Facebook-a, takođe je u igri i treća strana, od skorijeg vremena u mogućnosti ste da sami kreirate programe koje možete dodavati na svoje stranice.
Koristeći Facebook API (Application Programming Interface), svako može kreirati vlastite aplikacije i učiniti ih dostupnim za ljude postavljajući ih na svoje Facebook Stranice. Dostupno je više od 100.000 različitih aplikacija koje možete postaviti na svoje Stranice za vlastitu korist ili korist ljudi koji posjete vašu stranicu.

Iako broj aplikacija možda i ne izgleda tako velik, njihova stvarna moć se krije u ukopnom broju aktivnih korisnika. Ovo je lista najpopularnijih aplikacija: 

Kao što možete vidjeti Farmville je najpopularnija Facebook aplikacija sa više od 76 miliona aktivnih korisnika mjesečno. To znači da od 500 miliona aktivnih korisnika Facebook-a, njih 15%, koristi Farmville u zadnjih 30 dana. Druga najpopularnija aplikacija je Statični FBML, sa 60 miliona aktivnih korisnika mjesečno. Zatim slijede: rodjendanske čestitke, Tresure Isle, Mafia Wars, Zoo World... 
Postoji na tone različitih aplikacija koje možete dodati na svoju Facebook Stranicu, pitanje je koje aplikacije će vam pomoći u promociji vaše ponude.

Neke od aplikacija sa spiska, iako su po prirodi sasvim ne vezane za vaše poslovanje, mogu vam pomoći da privučete ljude na svoju stranicu. Dobar način da saznate da li je aplikacija vrijedna uloženog vremena je čitanje komentara koje ćete pronaći kod drugih korisnika koji su ih instalirali. Takođe, kod svake aplikacije možete vidjeti broj aktivnih korisnika, zvjezdice, kao i link za korisničke recenzije. Ovo su faktori koji će vam pomoći u procjeni korisnosti aplikacije. 

Samo kliknite na „Reviews“ karticu ili vezu u informacijskom dijelu, i vidjećete šta drugi korisnici govore o primjeni aplikacije. 

Pronalaženje Aplikacija
Koristeći application directory (http://www.facebook.com/apps/directory.php), možete pregledati sve Facebook aplikacije koje su vam dostupne. 

Kao što vidite, na listi možete pronaći aplikacije koje se koriste na samom Facebook-u, i one koje se odnose na vanjske web stranice, kućne računare, mobilne uređaje i Fan stranice. Odvojite vremena da pregledate sve kategorije, za sada su nam bitne „On Facebook“ aplikacije. 

Ove kategorija je podjeljena na mnoge podkategorije, kao što su komunalne usluge, obrazovanje, zabava, prijatelji i porodica, igre, sportske, lifestyle, i samo za zabavu. Iako će vam ovo pomoći u pronalaženju odgovarajućih aplikacija, možete potrošiti sate pregledavanjem njihovih opcija i funkcije.Izdvojio sam neke od njih koje ća vam najviše koristiti: 

Slide Share
Ovo je jako cool program koji vam omogućava da podijelite prezentacije i dokument. Možete učitati PDF datoteke, Microsoft Power Point prezentacije i Word dokumente, kao i video ili audio fajlove. Sve što trebate je „Slide Share“ račun i možete uvesti postojeće prezentacije na svoju Facebook Stranicu. 

Profil HTML
Ako se ne želite gnjaviti sa primjenom statičkog FBML-a, možete koristiti Profil HTML. On će vam omogućiti da uređujete šta želite u okviru svog profila u HTML kodu. Redizajn, umetanje slika, tipografija... praktično sve što možete uraditi u HTML-u, možete uraditi i u Profil HTML-u.

Tag Biz
Tag Biz je zamišljen kao promotivni alat koji omogućava firmama promociju usluga, uspostavljanje poslovnog kontakta, te izgradnju poslovne mreže sa Facebook prijateljima. Ova mrežna aplikacija kreira posjetnicu (elektonsku vizitku) u obliku oblaka (okvira) sa ključnim riječima na vašem Facebook Profilu i Profilima prijatelja u vašoj poslovnoj mreži.

Friend Export
Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti brisanja vašeg Profila, Grupe ili Stranice, i želite sačuvati informacije o vašim prijateljima koristite Friend Export aplikaciju. Ova aplikacija vam omogućava čuvanje osnovnih informacija kao što su: ime i prezime, mjesto rođenja i mjesto boravka vaših prijatelja u CSV datoteci. Kad vas obrišu, jednostavno otvorite novi račun i dodajte stare prijatelje. 

Skype poziv
„Call Me On Skype“ je aplikacija koja vam omogućava da stupite u komunikaciju sa svojom publikom putem Skype-a. Posebno je korisna za predavače, učitelje i male preduzetnike koji žele da imaju otvorenu direktnu liniju za korisnike. Ova aplikacija vam može poslužiti da dajete brze odgovore vezane za vaš proizvod ili uslugu. 

Talk Shoe
Još jedan oblik žive veze daje vam aplikacija „Talk Shoe Community Calling”. Najbolja stvar kod ove aplikacije je to što se svako može pridružiti razgovoru koristeći: telefon, mobitel, Skype... U stvari nema ograničenja. Možete čak i snimiti razgovor. Ovo je odličan način za održavanje teleseminara.

YouTube Video Box
Ovaj jednostavni program vam omogućava da brzo i jednostavno podjelite svoje omiljene YouTube video snimke na Facebook-u. Sve što je potrebno jeste da otvorite novi račun na YouTube-u, i svi video zapisi koje označite kao omiljene će se pojaviti u novostima vaših prijatelja i fanova na Facebook-u. Ovo će vam uštedjeti vremena, jer ne morate svaki put kačiti link na svoj profil ili stranicu, sve što je potrebno jeste da kliknete dugme „Sviđa mi se“ koje se nalazi ispod svakog YouTube videa. 

Budite slobodni da istražujete i druge aplikacije koje vam mogu koristiti. Možete pretraživati preko ključnih riječi koje se odnose na vaše tržište i provjerite sve aplikacije koje se pojavljuju u rezultatima. Ili pogledajte koje aplikacije koriste drugi korisnici. Istu strategiju koju sam opisao za pronalaženje ljudi, možete primjeniti i na pronalaženje korisnih aplikacija.

NASTAVIĆE SE

0 komentari:

Objavi komentar

 
;